Чого слід уникати в раціоні під час застуди: рекомендації для швидшого одужання.


РБК-Україна (проект Styler) розповідає, яку їжу краще виключити зі свого раціону, якщо ви захворіли на ГРВІ.

Молочні продукти містять казоморфін — пептид, що утворюється під час перетравлення молочного білка казеїну. Цей компонент може сприяти підвищенню виробництва слизу в кишечнику, що, в свою чергу, може посилювати симптоми простуди.

Якщо ви відчуваєте подібну реакцію, рекомендується на деякий час виключити з раціону молоко, сир та йогурти. Проте це не стосується знежирених йогуртів та кефіру.

Ці вироби характеризуються високим вмістом насичених жирів, що ускладнює функціонування травлення та печінки. Більше того, вони часто містять різноманітні консерванти, барвники та інші добавки, які можуть спровокувати алергічні реакції і, відповідно, додатково навантажити організм.

А наявність у оброблених м'ясних продуктах надмірної кількості солі може також спричинити затримку рідини в організмі та посилити набряки.

Кофеїн може зменшувати рівень гідратації і підвищувати стрес під час простудних захворювань. Рекомендується замінити каву на трав’яний чай або звичайну воду, щоб підтримати організм в потрібному обсязі рідини.

Це може здаватися дивним, оскільки апельсини, мандарини, лимони та інші цитрусові фрукти є відомими джерелами вітаміну C. Проте варто зазначити, що вони також здатні викликати подразнення горла.

Солодощі та газовані напої здатні знижувати активність імунної системи. Цукор, що міститься в них, негативно впливає на функцію білих кров'яних клітин, які відповідають за боротьбу з інфекціями. Тому під час ГРВІ варто уникати вживання десертів, тортів, печива та інших подібних продуктів.

Ця їжа важко засвоюється і може створювати навантаження на шлунково-кишкову систему, що відволікає організм від боротьби з інфекцією. Крім того, це підвищує ймовірність розвитку серцевих захворювань і ожиріння.

Алкогольні напої можуть зменшувати рівень гідратації в організмі та негативно впливати на функціонування імунної системи. Крім того, вживання горілки, пива, вина, віскі та інших міцних напоїв може знижувати ефективність ліків, які ви використовуєте для лікування застуди.

Щоб сприяти швидшому відновленню організму під час застуди, медики рекомендують вживати чай з медом, лимоном і імбирем, а також теплі супи та бульйони.

Також варто додати в раціон вівсяну, гречану або рисову кашу.

Фрукти та овочі, такі як: банани, яблука, груші, морква, гарбуз (у запеченому або вареному вигляді) - теж допомагають організму боротися з вірусами.

Сосиски і ковбаси краще замінити на нежирне м'ясо та рибу - курячу грудку, індичку, лосось на пару тощо.

Увага! Збалансоване харчування є лише складовою частиною всебічного підходу до лікування. Не забудьте дотримуватись інших вказівок лікаря: вживання медикаментів, дотримання постільного режиму, забезпечення належної вологості повітря у приміщенні та інше.

Related posts