Сприяє поліпшенню здоров'я та фізичної форми: науковці виявили користь споживання гранатів.
Відомо, що сік граната містить безліч сполук з протизапальними та антиоксидантними властивостями, що робить його корисним для організму.
Гранат – це плід, що бере свій початок в Азії, але сьогодні його вирощують у багатьох куточках планети. Його насіння та сік характеризуються солодкувато-терпким смаком і багаті на корисні речовини. Цей фрукт часто вважається "суперпродуктом" завдяки численним перевагам для здоров'я. Як зазначає видання health, існує чотири основні користі від споживання гранатів.
Вживання соку з гранатів може сприяти зменшенню запальних процесів і захисту клітин від ушкоджень завдяки значній кількості корисних рослинних речовин.
Невелике дослідження виявило, що учасники, які вживали гранатовий сік щодня протягом 15 днів, мали знижену концентрацію запального маркера С-реактивного білка (СРБ) та демонстрували менше ознак ушкодження м'язової тканини.
Гранатовий сік має багато протизапальних та антиоксидантних сполук, які можуть бути корисними для людей з високим рівнем фізичного стресу.
"Споживання гранатового соку може знизити окислювальне ушкодження, яке виникає внаслідок фізичного стресу, такого як фізичні тренування, а також посилити антиоксидантний захист після напружених фізичних активностей, що, в свою чергу, допомагає у відновленні м'язів," - зазначається в джерелі.
Зокрема дослідження, в якому взяли участь дев'ять важкоатлетів, показало, що учасники, які пили гранатовий сік перед тренуванням, мали знижений рівень окислювального стресу.
Крім того, деякі дані показують, що вживання гранатового соку може допомогти підвищити спортивні результати, сприяти відновленню після фізичних навантажень та покращити серцево-судинні реакції під час тренувань.
Дослідження також вказують на те, що споживання гранатів може сприяти зниженню ризику серцевих недуг, зокрема високого артеріального тиску і підвищеного рівня ліпідів у крові. Це пояснюється значним вмістом антиоксидантних і протизапальних компонентів у цих плодах.
"Невелике дослідження людей з діабетом 2 типу продемонструвало, що щоденне вживання гранатового соку протягом шести тижнів призвело до значного зниження рівня систолічного та діастолічного артеріального тиску порівняно з контрольною групою", - додали у матеріалі.
За допомогою високого вмісту антиоксидантів гранат може допомогти запобігти пошкодженню нервових клітин. Деякі дані свідчать про те, що вживання гранатового соку може покращити певні фактори когнітивного здоров'я, такі як пам'ять.
Відзначено, що дослідження, проведене серед осіб середнього та похилого віку, виявило, що ті, хто щодня споживав 240 мл гранатового соку протягом року, зберегли свої показники зорової пам'яті в порівнянні з тими, хто не вживав цей напій.
Дослідження також виявило, що компоненти, присутні в гранатовому соку, здатні активувати області мозку, що відповідають за регуляцію зорової пам’яті.
Раніше фахівці вказали на деякі види фруктів, які здатні значно поліпшити контроль за рівнем холестерину. Серед них були апельсини, виноград, інжир, банани та інші смачні плоди.
Також лікарі розповіли, чому жінкам старше 50 років потрібно пити більше журавлиного соку. За словами фахівців, журавлина зміцнює імунну систему та допомагає здоров'ю сечовивідних шляхів, а також є корисною для серця.