Організм може постраждати всього за три тижні: дослідники розповіли про найнебезпечніші продукти
Харчування не лише забезпечує енергію на день, але й є ключовим елементом для довгострокового здоров'я нашого організму. Проте серед широкого асортименту продуктів є деякі, які можуть швидко завдати шкоди нашому здоров'ю.
Як пише Mail Online, нове дослідження, проведене Оксфордським університетом, засвідчило, що вживання продуктів з високим вмістом насичених жирів, таких як тістечка, чіпси та гамбургери, може завдати шкоди організму вже через три тижні, навіть без збільшення ваги. Однак інформованість про процеси, що відбуваються в тілі, і методи балансування такого харчування може допомогти уникнути сумних наслідків, інформує UAINFO.org з посиланням на "Фокус".
Наукове дослідження, опубліковане в журналі Clinical Nutrition, вказало на можливу небезпеку певних продуктів для здоров'я серця та загального самопочуття. Учасників дослідження розділили на дві групи: одна група дотримувалася дієти, багатої на насичені жири, тоді як інша віддавала перевагу більш корисним поліненасиченим жирам, які містяться в продуктах, таких як жирна риба і горіхи.
Протягом 24 днів обидві групи підтримували свою вагу, але різниця в показниках здоров'я була разючою. У тих, хто дотримувався дієти з насиченими жирами, спостерігалося значне погіршення основних показників здоров'я, зокрема, підвищився ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а вміст жиру в печінці збільшився на 20%, що підвищило ризик розвитку діабету 2 типу. Крім того, у цих людей приблизно на 10% підвищився рівень загального холестерину і ЛПНЩ, відомого як "поганий" холестерин.
У групі, яка споживала поліненасичені жири, навпаки, спостерігалося помітне поліпшення здоров'я. Рівень холестерину знизився приблизно на 10%, а запаси енергії в серцевому м'язі збільшилися. Нікола Срнич, провідний дослідник, підкреслив, що тип споживаних жирів, а не їхня кількість, відіграє вирішальну роль у впливі на здоров'я серцево-судинної системи. Срнич звернув увагу на швидкі негативні зміни, пов'язані з дієтами з високим вмістом насичених жирів, зазначивши, що вони можуть проявитися вже через три тижні.
Для забезпечення збалансованого раціону Національна служба охорони здоров'я Великої Британії радить включати в раціон крохмалисті вуглеводи, такі як цільнозерновий хліб, рис та макарони, у поєднанні з щонайменше п'ятьма порціями фруктів і овочів щодня. Крім того, рекомендується обмежити споживання насичених жирів до 20 грамів на день для жінок і до 30 грамів для чоловіків. Водночас вживання ненасичених жирів, що містяться в рибі, горіхах і деяких видах олій, може значно покращити здоров'я серцево-судинної системи.
Вибираючи продукти харчування свідомо, люди здатні краще регулювати рівень холестерину та зменшувати ризик виникнення хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні хвороби і діабет 2 типу, що, на думку авторів, може врятувати мільйони життів.